Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
458
Kérlek részletes megoldást és magyarázást küldj!
A vas sűrűsége 7800 kg/m³.
János megmérte egy vasgolyó tömegét.m=10 kg,utánna megmérte a vasgolyó térfogatát,v=2 l.
Kérdés:
•Van-e üreg a golyóban,ha igen ,mekkora?
•Mennyi lesz a tömege a vasgolyónak ,ha az üreget vízzel töltjük meg.Víz sűrűsége:1000 kg/m³.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#6kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
A sűrűség definíciója: tömeg osztva a térfogattal. Ezt fizikai jelekkel így értelmezhetjük:

`rho = m/V`

Ha kiszámoljuk János tárgyának sűrűségét az:

`(10kg)/(2dm^3) = (5kg)/(dm^3)`-nek adódik.

Ezt átválthatom `(kg)/(m^3)`-be, hogyha ezerrel megszorzom. A fenti kifejezés azt jelenti, hogy egy köbdeci anyag öt kilogramm. Mivel egy köbméter ezer köbdeci, ezért annak tömege is az ezerszerese

`rho_(golyó) = 5000 (kg)/(m^3)`

Ez kevesebb, mint a 7800, tehát biztosan üreges.

Mivel tudjuk, hogy benne egy lyuk van (és a levegő tömegét elhanyagoljuk), megadhatjuk, hogy mekkora térfogatú vasgolyó lesz 10kg

`V = m/rho = (10kg)/(7800 kg/m³) = 1.282dm^3`

Mivel a teljes térfogat `2dm^3`, ezért `2-1.282 = 0.718dm^3` víz fog beleférni, melynek tömege 0,718kg
Tehát a teljes tömeg:
`10kg + 0.718kg = 10.718kg`
0