Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Katolikus megújulás

216
Miért kötötték meg az 1664-es vasvári békét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

1
1663–64. évi Habsburg-török háború alatt folyamatosan zajlottak a béketárgyalások a két fél között. Az udvar soha sem akarta a háborút s mindent elkövetett, hogy a törökkel megegyezzen.
A törökök felett 1664. augusztus 1-jén aratott szentgotthárdi győzelmet az udvar csak alkalomnak használta, hogy régi szándékát megvalósítsa. A császári követ augusztus 10-én találkozott a török nagyvezérrel, s 1664. augusztus 10-én I. Lipót magyar király (ur. 1657-1705) és IV. Mehmed oszmán szultán (ur. 1648-1687) követei megkötötték az 1663–64. évi Habsburg-török háborút lezáró vasvári békeszerződést.
A béke szövegének alapját a zsitvatoroki béke szövege alkotta, amit a vasvári az azóta kötött szerződésekkel együtt megerősített, és néhány új ponttal egészített ki. A lényege, bizonyos egyensúlyi helyzet fenntartása volt a két hatalom között (területi felosztások). A békekötés a magyar nemességnek nagy csalódást okozott, mivel a magyar szempontokat és Magyarország érdekeit mellőzte, viszont az osztrák érdekeknek megfelelt. Tartalma miatt a későbbiekben a „szégyenteljes” jelzővel illették. A békével így előnyösen zárult a törökök számára a háború, mivel a győztes csata ellenére megtarthatta hódításait.

0