Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Általános iskola

Főoldal » Általános iskola » Matematika
444
Hogyan értem meg a szöveges feladatot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
jo
-3

Szöveges feladatokat általában "matematikai nyelvre" kell lefordítani. Tehát a feladatíró megfogalmaz valamilyen relációt, amiben neked fel kell tudnod ismerni a mögöttes matematikai összefüggéseket, hogy meg tudd oldani azt.
Ahhoz, hogy ezek rutinból menjenek sok ilyen feladatot kell megoldani, szóval ne aggódj, hogyha elsőre ezek nem evidensek, csupán gyakorolni kell őket

pl.
Dani édesanyja ötször annyi idős, mint Dani, az édesapja pedig 7 évvel idősebb az édesanyjánál. Hány évesek a család tagjai, ha a három családtag életkorának összege 84 év?

Megoldás:
Legyen dani életkora `x`, édesanyjáé `y`, édesapjáé `z`

Megoldható lenne a feladat enélkül is, de ahhoz, hogy a már ismert műveleteket (összeadás, kivonás) értelmezzük ebben a példában, szükségszerűen valamilyen absztrakciót kell beiktatnunk a megoldásunkban. Így nem kell mindig kiírnunk, hogy pl.

Dani életkorának összege + édesapja életkorának összege + édesanyja életkorának összege = nyolcvannégy

Hanem bevezethetünk a fentihez hasonló jelölési rendszereket.


Mivel ötször annyi idős, ezért az alábbi összefüggést írhatjuk fel:
`5x = y`
Mivel az édesanyja ötször annyi idős, mint Dani, ezért Dani életkorának az ötszöröse lesz egyenlő az édesanyjáéval (ezt jelenti a fenti egyenlet)
Mivel az apja 7 évvel idősebb az anyjánál, ezért:
`y+7 = z`
Tehát az édesanyjának az életkorához ha hetet hozzáadunk, az egyenlő lesz az édesapjának az életkorával.
Ezzel ekvivalens állítás ez is
`y = z-7`
Tehát az édesapjának az életkorából ha hetet elveszünk, akkor megkapjuk az édesanyja életkorát.
Ezeket hívjuk "ekvivalens állításoknak" (ugyanazt jelentik)

Azt is tudjuk, hogy az összegük 84
Tehát
`x + y + z = 84`

Az így kapott egyenletrendszert tetszőlegesen megoldhatom (kifejezhetem egyiket a másikból) stb.

Elképzelhető sok másféle feladattípus is, mindegyiket úgy kell megoldani, hogy azt ilyen matematikai nyelvre lefordítom.
Módosítva: 4 éve
3