Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gúla számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Egy négyzet alapú gúla egyenlő oldalú háromszögekből áll. Az alap átlója 12 cm. Számítsd ki a gúla felszínét és térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
d(alap)=12 cm
A=?
V=?

d=a 2 
12=a 2  2 
a=12/ 2 
a=6 2  cm

T(alap)=a²=(6 2 
T(alap)=72 cm²

T(oldal)=[a*m(a)]/2

a²=m(a)²+(a/2)²
(6 2 )²=m(a)²+[(6 2 )/2]²
72=m(a)²+18 /-18
54=m(a)²
m(a)= 54 =3 6  cm

T(oldal)=(6 2 *3 6 )/2
T(oldal)=18 3  cm²

T(palást)=4T(oldal)
T(palást)=4*18 3 
T(palást)=72 3  cm

A=T(alap)+T(palást)
A=72+72 3 ≈196,7 cm²

m²+r(alap)²=a²
m²+6²=(6 2 
m²+36=72 /-36
m²=36
m= 36 =6 cm

V=[T(alap)*m]/3
V=(72*6)/3=432/3=144 cm³

Nagyon remélem, hogy semmit nem számoltam el...
Módosítva: 4 éve
0