Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenelet szöveg feladatból

Főoldal » Általános iskola » Matematika
583
a) Melyik az a szám, amelynek négyszerese 26-tal több, mint a nála 3-mal nagyobb szám háromszorosa?
b) Két szám összege 550. Az egyik szám 25%-a egyenlő a másik szám 30%-ával. Melyik ez a két szám?

Előre is köszönöm a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, szöveges
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
4x=(x+3)·3+26 egyenletet megoldva x=35

x·0,25=(550-x)·0,3 egyenletet megoldva x=300
0

b)
Az egyik számot x-szel jelőljük, a másik lehetne y, de hogy ne legyen két ismeretlen ezért ez 550-x.
Ugye x+(550-x)=550
A 25% annyi, mint 0,25*x
És akkor az egyenlet:

0,25x=0,3(550-x)
0,25x=165-0,3x /+0,3x
0,25x+0,3x=165
0,55 x=165 /÷0,55
x=300

Tehát 300 és 250 ez a két szám.
0