Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Izotermikus állapotváltozásra feladatok.

Főoldal » Középiskola » Fizika
1601
1. Mozaikos fizika 10 tk. 29/1
Egy orvosi fecskendővégét befogva a hengerben lévő levegő térfogatát 60%-ára préseljük össze. Mekkora lesz a levegő nyomása, ha a külső légnyomás 10^5 Pa?
2. Ugyanaz a tk. 29/2
Egy kerékpártömlő szelepe 30 kPa túlnyomás hatására nyílik meg. Pumpáláskor a pumpa dugattyúja a levegő összepréselése kezdetén a henger aljától 30 cm-re van.
Hol áll a dugattyú, amikor az összenyomott levegő kezd beáramlani a szelepen keresztül a tömlőbe? (A tömlőben lévő levegő nyomását kezdetben vegyük azonosnak a külső légnyomáséval: pk= 100 kPa)
3. Ugyanaz a tk. 29/3
Egy függőleges állású, súlytalan dugattyúval ellátott henger alapterülete A = 0,5 dm^2. A levegőoszlop hossza h = 30 cm. A dugattyúra egy m = 6,24 kg tömegű vashengert helyezünk. Mennyit süllyedt a dugattyú, amikor újra egyensúlyba kerül? A hőmérséklet kezdetben és végállapotban azonos. A külső légnyomás 100 kPa.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

3
Hosszú távon egy képletet érdemes megjegyezni (bár lehet, hogy még nem tanultátok, de kb. jövő órán fogjátok)
p·V = n·R·T
(ahol n a gáz anyagmennyisége molban, R az egyetemes gázállandó, a többit gondolom tudod)

Ennek állandó hőmérsékleten az a következménye, hogy p·V állandó, hisz a jobb oldalon minden konstans. Ezt tanulhattátok most.

Vagyis: p₁·V₁ = p₂·V₂

1)
p₁ = 10⁵ Pa
V₁ = valamennyi, nem tudjuk, de bizonyára nem is fontos
p₂ = ?
V₂ = V₁ · 60/100
Vagyis ez lesz az egyenlet:
10⁵ · V₁ = p₂ · V₁ · 60/100
Lehet egyszerűsíteni V₁-gyel
p₂ = 10⁵·100/60 Pa
1

2)
p₁ = 100 kPa = 10⁵ Pa
A pumpa keresztmetszete legyen A, térfogata A·ℓ
ℓ₁ = 30 cm = 0,3 m

A túlnyomás azt jelenti, hogy annyival több a nyomás, mint kezdetben:
p₂ = p₁ + 30 kPa = 130 kPa = 1,3·10⁵ Pa
ℓ₂ = ?

---
p₁·V₁ = p₂·V₂
p₁·A·ℓ₁ = p₂·A·ℓ₂
10⁵ · 0,3 = 1,3·10⁵ · ℓ₂
ℓ₂ = 0,3 / 1,3 m

----
Megjegyzés: a pumpálás valójában nem izotermikus folyamat; ha már pumpáltál biciklit, észrevehetted, hogy erősen felmelegszik a pumpa.
Módosítva: 8 éve
0

3)
A = 0,5 dm² = 5·10⁻¹ dm² = 5·10⁻³ m²
h₁ = 30 cm = 0,3 m
Ebből V₁ = A·h₁
Kezdetben a dugattyú pont ott kell álljon, hogy a külső és belső légnyomás megegyezik, vagyis:
p₁ = 100 kPa

F = m·a = 62,4 N ekkora erő hat az A felületre. Ennek a nyomása növeli majd a belső nyomást:
p₂ = p₁ + F/A = ... számold ki
V₂ = A·h₂

p₁·V₁ = p₂·V₂
p₁·A·h₁ = p₂·A·h₂
p₁·h₁ = p₂·h₂

Fejezd ki h₂-t, aztán h₁-h₂ lesz a válasz, annyit süllyed a dugattyú.
0