Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik elem ionjáról van szó, ha a megadott töltéssel és elektronkonfigurációval bír? +3 : [Ar]3d3:

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
450
+3 : [Ar]3d3:
+2 : [Kr]5s2 4d10:
Addig értem, ameddig csak egy elemet kell megkeresni:
Kr 5s2 4d10 - A kripton rendszáma 36 + 2 + 10 = 48 és akkor ez Cd- Kadmium. De az ionosnál valamit nem értek, ott hogyan tudom megkeresni? Nagyon hálás lennék ha valaki elmagyarázná nekem. :) <3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
elektronkonfiguráció
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Szia,

+3 : [Ar]3d3:

talán a legcélravezetőbb az, hogy megnézed, hányszorosan pozitív vagy negatív, amit megadtak neked, ez most 3 szorosan pozitív, kiegészited elektronokkal, hogy semleges legyen az atom (ha negatív töltésű, akkor értelemszerűen elveszel elektronokat, hogy semleges legyen), szóval még 3 elektront hozzá számolsz és meg is van a semleges atom elektronszáma, ami ugye megegyezik a protonszámmal, a protonszám pedig nem más mint a rendszám, tehát meg is van így az elemed.

gyakorlatban: +3 : [Ar]3d3: ehhez hozzáadok még 3 elektron hogy semleges legyen az atom, az argonban van 18 elektron a 3d pályán van még 3 elektron, és még ugye 3-at hozzáadok, hogy semleges legyen => 18+3+3=24, ez már a protonszám, ami pedig a rendszám, azaz a 24-es rándszámú atom kell neked, tehát ez a króm, ugyebár az ionját kérdezték `Cr^(3+)`

másik:

+2 : [Kr]5s2 4d10=
kriptonban: 36 elektron
5s pályán: 2 elektron
4d pályán: 10 elektron
2 még hozzáadok, hogy kiefele semleges atomot kapjak

ez összesen: 36+2+10+2=50 elektron a semleges atomban, ez a protonszám is, ami pedig a rendszám is, szóval az 50-es rendszámú atom az Sn, azaz az ón, de nem felejtjük el, hogy iont kérdeztek, tehát ez az ón-ion lesz: `Sn^(2+)`

Esetleg további kérdésed van, nyugodtan írj.
Módosítva: 4 éve
0