Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Néhány fogalom töri

272
Kérlék szépen mit jelentenek az alábbi fogalmak:
amnesztia
emigráció
népiskolai törvény
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
7.osztály, Tori
1
Általános iskola / Történelem

Válaszok

2
Emigráció: főként gazdasági, vallási és politikai okokból történő kivándorlás

Amnesztia: közkegyelem, a bűncselekmények vagy bűntettesek egész kategóriáira kiterjedő kegyelem. A közkegyelmet az Országgyűlés törvény útján gyakorolja, általában csak a csekélyebb súlyú, illetve gondatlan bűncselekményekre terjed ki.

1868-as népiskolai törvény előírta, hogy a kereskedők és az iparosok inasaikat tanonciskolába járassák. 1884-ben módosított és kiegészített törvény értelmében

0

Emigráció:
Önkéntes száműzetés; elsősorban politikai okból történő kivándorlás; kiváltó oka a politikai helyzet vagy emberjogi, vallási hátrányos megkülönböztetés, elnyomás, illetve a gazdasági viszonyok hátrányos megváltozása.

Amnesztia:
Kiszabott büntetések széleskörű elengedése részben vagy egészben; a bűncselekmények vagy elítéltek egész kategóriáira kiterjedő bocsánat, amellyel az államhatalom eltörli vagy mérsékli a büntető ítéleteket, illetve eltörli a büntethetőséget, a büntetés jogkövetkezményeit, például a büntetett előéletet vagy mást hátrányt; közkegyelem.
Az amnesztiát az országgyűlés szavazza meg. Az amnesztia kiterjedhet csak bizonyos cselekmények elkövetőire is. Pl.: 1991-ben, amikor az 1990 októberében történt taxisblokád résztvevői kaptak amnesztiát.

Népiskolai törvény
Eötvös József új törvényjavaslata 1868. június 23-án került a képviselőház elé, melyet december 15-én szentesített a király. Ezzel megszületett Magyarország első népoktatási törvénye, az 1868:38. tc.
Kiemelkedő jelentőségű törvény a magyar népoktatás történetében.
A törvény pénzbüntetés terhe mellett kötelezett minden szülőt, hogy gyermekét hatéves korától tizenkét éves koráig iskolába járassa. Ettől kezdve lépett érvénybe Magyarországon az általános iskolakötelezettség (más szóval tankötelezettség).

0