Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Komplex számos feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1425
Szóval a komplex számok komplementere ugyebár algebrai alak esetén:
z1= a+bi , aminek komplementere: a-bi

Van egy feladat, ami a következő:
z1 = 3-2i
z2 = 1-i

z1+2*z2/z2-3*z1 = ?

fontos, hogy a tört számlálójában végig, egyetlen egy felső vonallal jelezve van, hogy a teljes számlálónak a komplementere kell ugyebár.

Szóval, én ezt úgy csináltam meg, hogy:
z1+2*z2 = 3-2i + 2-2i = 5-4i , aminek a komplementere 5+4i

A tört nevezője: -8+5i

Így az egész legvégén az jött ki, hogy:
-20-57i/89 = -20/89 - 57/89 *i

(CSAK ALGEBRAI ALAKOT HASZNÁLUNK ÉS TANULUNK! :) )

Ez jó megoldás, vagy rosszul értelmeztem azt a "teljes komplementeres" részét a feladatnak?
Mert ennél azért szebb megoldások szoktak kijönni.. :)

Köszi előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számok, analízis, komplex, komplementer
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

5
Még arra is gondoltam, hogy direkt becsapós a feladat.

Van a C része a feladatnak, amiben meg úgy van ez a teljes vonal a számlálóban, hogy a számlálónak a két eleme zárójelbe van téve.

Lehetséges, hogy amit írtam feladatot, az azt jelenti, hogy a teljes törtnek a komplementere kell, tehát amit normál esetben kapnék megoldást, annak kell még vennem a komplementerét, és kész is? Ebben az esetben amit írtam megoldást az teljes mértékben rossz.

Amikor pedig a számláló zárójelben van, és úgy van fölötte a teljes vonal, akkor van az, hogy csak a számlálónak a komplementere kell? :)
Módosítva: 8 éve
0

Valószínű jól csináltad. Ha nincs komplementer, akkor is ilyen ronda eredmény lesz, szóval nem lehet kitalálni.

Esetleg csinálj egy fotót a feladatról, hátha látszik róla, mit kell komplementálni.
0

A pirossal jelöltnél azt feltételezem, hogy rendesen kiszámolom a tört értékét, mintha nem lenne komplementer, és a végén az eredményt kell komplementerezni.

A zöldnél pedig feltételezem, hogy csak a számlálót kell, mivel az egész számláló zárójelbe van téve, még a piros feladatrésznél nincs!

(Egyébként ha már csak így tudtam befotózni, hogy a B feladatrész is látszik, annak -25 az eredménye, igaz?)
0

Nem látszik egyértelműen, pont olyan hosszú a komplementer vonala, mint a tört vonala.
Valószínű az egész törtet kell... szóval jól csináltad.

a b) is jó, -25
A c) pedig -4-i
0

Akkor a c-re is jó a megoldásom. Köszi szépen a segítséget! :)

Kapod is a megoldásért járó pontokat ! :)
0