Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
363
Sziasztok!
Tud valaki segíteni ezekben a feladatokban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3 + 2HCl -> CaCl_2 + CO_2 + H_2O`

Ha a vízkő tiszta `CaCO_3`:

`n_(CaCO_3) = 50/100 = 0.5` `mol`

Ehhez `2n` sósav kell

`m_(oldat) = (0.5*2*36.5)/0.2 = 73g`

6.
`Pb(NO_3)_2 + 2KI -> PbI_2 + 2KNO_3`

`n_(Pb(NO_3)_2 = (75*0.3)/331.2 = 0.679`

A csapadék anyagmennyisége is `n`

`m_(PbI_2) = 0.679*461.2 = 313.2g`

7.
`AgNO_3 + NaI -> AgI + NaNO_3`

`n_(AgNO_3) = (48*0.25)/170 = 0.706`

A csapadék anyagmennyisége is `n`

`m_(AgI) = 0.706*235 = 166g`

8.
`C_6H_12O_6 -> 2C_2H_5OH + 2CO_2`

`n_(C_6H_12O_6) = (1200*0.2)/180 = 4/3` `mol`

az alkohol anyagmennyisége `2n`

`m_(C_2H_5OH) = (2*4/3)*46 = 122,7g`
1