Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1808
Egy labdarúgó csapat átlagéletkora 23 év (11 játékos). Játék közben egy játékos megsérül.
A) a pályán maradottak átlagéletkora nem változik. Hány éves a sérült játékos?
B) A pályán maradók életkora 22 év. Hány éves a sérült játékos?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 11 ember átlagéletkora 23 év, akkor az össz-életkor 23·11 = 253 év.
(Ezt elosztva 11-gyel jön ki az átlag)

a) 23 év maradt az átlag:
Első ötlet az, hogy éppen 23 éves a sérült, de ellenőrizzük le:
Ki kell vonni az összből 23-at: 253 - 23 = 230
és elosztani 10-zel (mert csak 1nnyien maradtak a pályán): 230/10 = 23
Kijött...

b) 22 év lett az új átlag:
Legyen x éves.
Az új össz-életkor 253-x
Az átlag: (253-x)/10 = 22

Fejezd be, menni fog... ha mégse menne, szólj.
0