Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1324
Az első dobozban 6 golyóval több volt, mint a második dobozban. Az első dobozból a golyók felét átettük a másodikba, így ott másfélszer annyi lett, mint amennyi az elsőben maradt. Hány golyó volt eredetileg a dobozokban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Első dobozban van x
A másodikban van y
> Az első dobozban 6 golyóval több volt, mint a második dobozban.
x = y+6

> Az első dobozból a golyók felét átettük a másodikba,
Elsőben maradt: x/2
Másodikban lett: y+x/2

> így ott másfélszer annyi lett, mint amennyi az elsőben maradt.
y+x/2 = 1,5 · (x/2)

Van tehát ez a két egyenlet, oldd meg, menni fog:
x = y+6
y+x/2 = 1,5 · (x/2)

Ha mégse menne, szólj, hogy meddig jutottál.
0