Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget szeretnék kérni! (elektronika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
426
Szóval tervezek egy áramkört amiben lenne egy áramforrás és egy / több izzó, illetve ellenállás.
Szeretnék segítséget kérni azzal kapcsolatban, hogy jók-e a számítások! Kérlek akik értenek az elektronikához, azok nézzenek rá, nagyon megköszönném!
Szóval:
Áramforrás: 24 V - DC
Izzó adatai:
U = 12 V
P = 21 W
R2 = 7 Ω
I = 1,75 A
------------
A lámpának szükséges ellenállás, ahhoz hogy bekössem az áramkörbe:
24 V – 12 V --> R1 = V² / P --> R1 = 12² V / 21 W = 10 Ω (kb.)
Emiatt az áramkörben folyó áram mennyisége: I = U / R --> U / (R1 + R2) = 1.2 A (kb.)
Ezáltal a vezeték keresztmetszete: 0,75 mm² kell legyen minimum a terhelhetőség miatt.

Szóval ebben szeretnék segítséget kérni, hogy elég-e az ellenállás ahhoz, hogy világítson, de ne égjen ki az izzó, illetve hogy jók-e a számítások!? Ha nem akkor kérlek írjátok le, hogy hogyan lehetne máshogy kiszámítani! Nagyon megköszönném!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Elektrónika, ellenállás, ohm, feszültség, teljesítmény, áram, volt, amper, izzó, vezeték
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1