Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS!!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
435
Egy húrtrapéz szárai 6cm hosszúak, alapjai 8 és 2 cm-esek. K=?
T=?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`a=8` `cm`
`b=6` `cm `
`c=2` `cm`

`K=a+2b+c=8+6+6+2=22` `cm`

`T=(a+c)/2*m`

De nem tudjuk a magasságot, ezt Pitagorasz-tétellel ki lehet számolni. Ez egyik befogó a magasság, a másik befogó pedig legyen `x`, az átfogó pedig a `b` oldal.

`x=(a-c)/2=3` `cm`

És akkor a Pitagorasz-tétel:

`x²+m²=b²`

`3²+m²=6²`
`9+m²=36` `/-9`
`m²=27`
`m=sqrt(27)=3sqrt(3)≈5,19` `cm`

`T=(8+2)/2*3sqrt(3)=15sqrt(3)≈25,98` `cm²`
Módosítva: 3 éve
0