Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
666
Mit állíthatunk egy 100 kg tömegű műholdra ható gravitációs erő nagyságáról ha az a földfelszín felett földsugárnyi (kb 6370 km) magasságban kering a Föld körül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Aztat, hogy ugye a garvitációs erő:

`F_(grav)=\gamma* (m_1*m_2)/(r^2) `

Ahol `m_1` az egyik test, `m_2` a másik test tömege, `r` pedig a köztük lévő távolság.

A Föld tömege kb. `m_1=5,972*10^24\ kg`
Az első képletbe behelyettesítve:

`F_(grav)=6,673*10^(-11)* (5,972*10^24\ kg * 100 kg)/((6,37*10^6 m)^2)=982,11 N`

Ekkora erővel ha a föld a műholdra (és a műhold is a Földre :) )


0