Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1054
kálmán és barátai a bodrogon vízitúrázóknak. 4 km-re távolodnak el a táborhelytől, majd visszatérnek. mekkora lenne a fiúk átlagsebessége állóvízben, ha a bodrog sebessége 3 km/h és ha tudjuk, hogy az oda és visszaútjuk összesen 150 percig tartott?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
Legyen a sebesség amivel haladnának állóvízben x
Ekkor odafelé a sebességük x+3 (km/h) //itt eveznek sodrásirányban
Visszafelé pedig x-3 //itt pedig sodrással szemben

150 perc=2,5 óra
t=s/v
odafelé az útjuk 4/( x+3) óráig tartott
Visszafelé pedig 4/( x-3) óráig.
És tudjuk még, hogy összesen:
4/( x+3)+4/( x-3)=2,5
Gondolom innentől már megy, ha mégsem, akkor szólj, és segítek még.
Szép napot!
0