Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
355
Hét cédulára írjuk fel az 1,1,1,1,2,2,3 számjegyeket, és helyezzük el egy dobozba. Ezután húzzuk ki a cédulákat egymás után, és a kihúzás, sorrendjében helyezzük egymás mellé. Mi a valószínűsége annak, hogy az így kapott hétjegyű szám:
(1) 32-re végződik;
(2) osztható lesz 4-gyel
(3) osztható 9-el
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
valószínűség=kedvező/összes
összes eset: ismétléses permutáció: 7!/(4!*2!*1!)=105
1) kedvező esetek száma: A végére tudjuk, hogy 32 kerül, kimaradt: 1,1,1,1,2
Ezeket kell sorba tenni, ami megint ismétléses permutáció:
5!/(4!*1!)=5
Válasz: 5/105

2) Néggyel osztható egy szám, ha az utolsó két számjegyéből álló szám osztható néggyel.
Ez alapján az utolsó két helyen állhat 12 vagy 32.
Ha 12 áll akkor kimarad: 1,1,1,2,3
Amit 5!/(3!*1!*1!)=20 féleképpen lehet sorba rendezni.
Ha 32 -re végződik, akkor az előbb kiszámoltuk, hogy 5 eset lehetséges.
Kedvező esetek= 20+5
Válasz: 25/105

3)
9-el akkor osztható egy szám, ha számjegyeinek összege osztható 9-el. Ezek közül a számok közül az összeset felhasználjuk. Bárhogy variáljuk őket a számjegyek összege nem fog változni.
1+1+1+1+2+2+3=11
Ami nem osztható 9-el
Tehát a kedvező esetek száma 0.
Válasz: 0/105=0
0