Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 12.

Főoldal » Középiskola » Matematika
1674
Határozza meg a 2 első húsz pozitív egész kitevőjű hatványának összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Magyarul a kérdés:

2 + 2² + 2³ + ... + 2²⁰

Ezek a számok mértani sorozatot alkotnak, mivel a szomszédos tagok hányadosa mindig 2. Használjuk az összegképletet; a₁=2, mivel az első tag 2, q=2, mivel a szomszédos tagok hányadosa 2, n=20, mivel 20 szám van, tehát:

S₂₀ = 2*(2²⁰-1)/(2-1) = 2²¹-2 = 2.097.150.
1