Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Téglalappal kapcsolatos bizonyítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
386
A sík egy P pontjának egy téglalap négy egymás utáni csúcsától mért távolságai a=PA, b=PB, c=PC, d=PD. Mutassuk meg, hogy a²+c²=b²+d²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A pontok koordinátái legyenek:

A(0,0)
B(x0,0)
C(x0,y0)
D(0,y0)
P(x,y)

a=|PA|= (x-0)2+(y-0)2 
a2=x2+y2

b=|PB|= (x-x0)2+(y-0)2 
b2=(x-x0)2+y2

c=|PC|= (x-x0)2+(y-y0)2 
c2=(x-x0)2+(y-y0)2

d=|PD|= (x-0)2+(y-y0)2 
d2=x2+(y-y0)2

a2+c2=x2+y2+(x-x0)2+(y-y0)2
b2+d2=(x-x0)2+y2+x2+(y-y0)2

És ugyanaz a kettő.

Módosítva: 4 éve
1