Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A nyolcas és a kilences kéne

Főoldal » Általános iskola » Matematika
550
Élőre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
9.)
V=1 l=1000 cm³
r=5 cm
A=?

Ahhoz, hogy a térfogat kiszámítható legyen a magasságot kell kiszámolni. Ennek a jele h. Ezt pedig úgy lehet kiszámolni, hogy a térfogatképletbe helyettesítünk be:

V=πr²h
1000=π*5²*h
1000=25πh
h=40/π≈12,73

És akkor a felszín:

A=2πrh+2hr²=2πr(r+h)
A=2*π*5(5+40/π)=50π+400
A≈557,07 cm²



A nyolcadikat is küldöm nemsokára.
0

8.)
Én ezt most nem fogom megszerkeszteni, ha nem baj. De egy vázlatos rajozt küldök, és a lépéseit leírom:
1. Húzok egy vonalat, és körzővel rámérem a 6 centimétert.
2. Szerkesztek egy 60 fokos szöget. És erre rámérjük a 3 centimétert.
3. Az alap másik végén pedig a derékszöget szerkesztem meg.
4. Párhuzamost húzok az alappal ott, ahol a 3 centis körzőnyílással elmetszettem a 60°-os szöget. Ez derékszöget fog bezárni a másik derékszöggű oldallal, és kész.

Persze nem így kell a tervet leírni, csak elmagyaráztam, hogy kit kell csinálni.

a=6 cm
b=3 cm
c=?
T=?

Elég kevés adatot tudunk. De észre lehet azt venni, hogy ide berajzolható egy egyenlőszárú háromszög. Majd ez is rajta lesz a csatolt képen.

Ennek a háromszögnrk az adatai:
a=a(trapéz)/2=6/2=3
b=3 cm
A magassága pedig a trapéz magassága, ami Pitagorasz-tétellel kiszámolható. Az egyik befogó az m, a másik az a(háromszög/2), az átfogó pedig a b oldal.

3²=m²+1,5²
m=4 cm

Kéne még a c oldal, ami pont annyi, mint 3/4a azaz 4,5 cm.

Ebből már kiszámolható a terület:

T=[(a+c)/2]*m
T=[(6+4,5)/2]*4=21 cm²
0