Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem SOS!

186
Tudna valaki segíteni? Csatoltam a képet. 11:00 re kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
A 20. század kezdetére Európa legfejlettebb országai gazdasági és katonai hatalmukat a Föld legtávolabbi területeire is kiterjesztették.
A vezető európai államok kereskedelmi raktárak és katonai támaszpontok sorát hozták létre Ázsia és Afrika part menti vidékein. Később a szárazföldek belső területeit is elfoglalták, és gyarmatokká alakították azokat. Az ott élő népeket leigázták, és gyakran európai szabályokat és szokásokat vezettek be. Hatalmas területek kerültek Nagy-Britannia és Franciaország ellenőrzése alá.
A hódítások okai és céljai
A gyarmatosítás oka, hogy a fejlett európai gyáripar jelentős nyersanyaglelőhelyeket remélt a még ismeretlen területeken. A nagy kereskedelmi vállalatok a gyarmatok terményeinek (például a tea, gyapot, selyem, kávé,) Európába szállításából, illetve az európai árucikkek gyarmatokon történő eladásából számítottak jelentős bevételekre. Minden ország igyekezett fegyveresen biztosítani kereskedelmi útvonalait valamint a gyarmatokon élő állampolgárai biztonságát. A katonai jelenlét megkönnyítette a további terjeszkedést a távoli földrészeken.
A meghódított területeket nyelvi, vallási és politikai megosztottság is jellemezte. Az európaiak technikai fölénye megmutatkozott a modern fegyverek terén is t. A gyarmatosítás következtében az elfoglalt területek modernizálódtak. Vasúthálózatok épültek, sok helyen európai mintájú iskolarendszert vezettek be. A meghódított lakosság döntő részének az életkörülményei azonban nem javultak. Az európai kereskedők és a fejlett gyáripar megjelenésével tömegek vesztették el addigi munkájukat. Sokan maradtak mezőgazdasági művelésre alkalmas föld nélkül. A kiirtott erdők és az elhanyagolt csatornák miatt árvizek is pusztítottak. Nőtt az elszegényedés, gyakori volt az éhínség.
0