Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat S.O.S! Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
A képeken csatoltam a feladatot. Nagyon sürgős és éetmentő lenne ! A 45. 46. 51 és 52 kellene :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
45 a) 4*3*2*1=24-féleképpen.
b) Ha egymás mellé akarnak leülni, akkor őket egyként kezeljük, ekkor 3-an 3*2*1=6-féleképpen ülhetnek le. Mivel a pároson belül 2*1=2-féleképpen tudnak egymás mellé ülni, ezért 2*6=102 esetben ülnek egmás mellett.

46. Akárcsak az előző feladatnál, a párokat egyként vesszük, tehát az 5 párt kell egymás mellé állítani, tehát 5*4*3*2*1=120-féleképpen rakhatóak sorba. Minden páron belül kétféleképpen állhatnak fel, tehát 120*2*2*2*2*2=3840-féleképpen állhatnak fel.

51. Tegyük fel, hogy n ember jár az osztálba, ekkor minden ember n-1 másoknak ad fényképet, így összesen n*(n-1) fénkép cserél gazdát, erről tudjuk, hogy 992, tehát:

n*(n-1)=992, ebből kapunk egy másodfokú egyenletet, amit meg tudunk oldani, de annak megoldása nélkül is megoldható; a szorzat értéke közelítőleg n², tehát a megoldás valahol  992 =~31,5 körnékén keresendő, és látható is, hogy az n=32 esetén egyenlőséget is kapunk, mivel 32*31=992.

52a) 6*6*6*6*6*6=6⁶=64.656
b) 6*5*4*3*2*1=720
0