Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika - 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
542
Sziasztok, valaki segítene ennek a feladatnak a megoldásában egy magyarázattal együtt? Előre is köszönöm.

Feladat: Az iskolában a matematikaszakkörbe járó tanulók 80%-a kosarazik, és a kosárlabdázók 30%-a jár matematikaszakkörbe. Ha összesen 15 tanuló jár matematikaszakkörbe, akkor hány tanuló kosarazik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 9. osztály
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
15 80%-a kosarazik, vagyis 15*(80/100)=12 ember. Ez a 12 ember a teljes kosárlabdaszakkör 30%-a, tehát az a kérdés, hogy melyik szám 30%-a 12; az egyenes arányosság elve szerint az 1% 12/30=0,4, íg a 100% 0,4*100=40, tehát 40-en kosaraznak.
1

15 matekos
A matekosok 80%-a kosaras: 15 · 80/100 = 12
Vagyis 12 olyan gyerek van, aki matekos és kosaras is.
Van azért olyan kosaras is, aki nem matekos, ők vannak x-en
Vagyis összesen 12+x kosaras van.
A kosarasok 30%-a matekos is: (12+x) · 30/100 = 12

(12+x)·3 = 120
12+x = 40
x = 28

Tehát 28+12 = 40 kosaras van.

----------
Ellenőrzés:
A matekosok 80%-a kosaras is: 15·80% = 12
A kosarasok 30%-a matekos is: 40·30% = 12
Kijött mindkétféleképpen, hogy 12 gyerek van, aki kosaras és matekos is. OK.
1