Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika gúla S.O.S

Főoldal » Középiskola » Matematika
373
Négyzetes gúla alapéle 6 cm oldal éle 12 cm. Mi felszíne térfogata?

Nagyon köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a=6 cm
b=12 cm


T(alap)=a²=6²=36 cm²

m(oldallap)=√[b²-(a²/4)]=√[12²-(6²/4)]=
=3√15 cm≈11,61 cm

M(gúla)=√[m²-(a/2)²]=√[(3√15)²(6/2)²]=
=3√14 cm≈11,22 cm

T(palást)=4*(a*m/2)=4*(6*3√15/2)=
=36√15 cm²≈139,42 cm²

A=T(alap)+T(palást)=36+36√15≈175,42 cm²

V=[T(alap)*M(gúla)]/3=(36*3√14)/3≈134,69 cm³
1