Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatvány, gyök, egyszerűbb alakra hozás. 11. Osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
1618
Segítséget szeretnék kérni a B feladat megoldásához. Többször próbálkoztam megoldani de nem az az eredmény jön ki, aminek kéne. (Megoldás:1/rs)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos, hatvány, Középiskola
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket biztos tudod, de leírom:
r1/2 = √r
r -1 = 1/r
r -1/2 = 1/√r

(A √r-ben a gyökjel vízszintese nincs odaírva, csak az r fölött van. Tehát ha mondjuk azt írom, hogy √r/s, akkor az azt jelenti, hogy  r  / s )

Az első tag:
(1/r + 1/s) / (√r + √s)²
A második:
2(1/√r + 1/√s) / (√r + √s)³

A közös nevező (√r + √s)³ = r√r + 3r√s + 3s√r + s√s

Az első tag számlálója (a közös nevezőnél) ez lesz:
(1/r + 1/s) (√r + √s) = 1/√r + √r/s + √s/r + 1/√s

Hozzáadjuk a második tag számlálóját:
1/√r + √r/s + √s/r + 1/√s + 2/√r + 2/√s =
= √r/s + 3/√r + 3/√s + √s/r

Ez ránézésre nagyon emlékeztet a közös nevezőre. Ha beszoroznánk rs-sel, ez lenne:
r√r + 3s√r + 3r√s + s√s
ami pontosan ugyanaz, mint a közös nevező. És akkor a tört értéke 1 lenne. De nem szorozzuk be rs-sel, ezért a tört értéke 1/(rs)
Módosítva: 8 éve
0