Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Köszi a segítséget! S.O.S!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
428
Segítséget szeretnék kérni, hogyan kell ezt a feladatot levezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen t az az idő, ami eltelt attól kezdve, hogy Vidor is elindult, addig, hogy találkoznak.
Legyen s a pálya hossza.
Vidor t idő alatt a pálya 3/7-ét tette meg tehát a sebessége: 3/7*s/t
Szende addigra megtette a pálya 4/7-ét (hiszen találkoznak) de ezalatt a t idő alatt csak a 4/7-1/10-ét, mert hamarabb indult.
4/7-1/10=33/70
Szende sebessége: 33/70*s/t

Tudjuk, hogy Szende ezután is ezzel a sebességgel fog haladni, és 3/7*s utat kell még megtennie.
Ebből ki tudjuk számolni, hogy mennyi idő alatt fog a célba érni.
t=s/v
(3/7*s)/(33/70*s/t)=10/11*t idő múlva ér célba Szende

Vidornak tehát meg kell tennie 4/7*s utat 10/11*t idő alatt. Ebből ki tudjuk számolni, hogy milyen sebességgel kell továbbhaladnia.
v=s/t
( 4/7*s)/(10/11*t)=44/70*s/t
Tehát már csak azt kell kiszámolnunk, hogy ez hányszorosa az eredeti sebességének:
Új/Eredeti= (44/70*s/t)/(3/7*s/t)=44/30
Vidornak 44/30-szorosára kell növelnie a sebességét, hogy Szendével egyszerre érjenek célba.
0