Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hazi soros es parhuzamos kapcsolas!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
591
Mekkora annak az aramkornek az ellenallasa amelyben sorban van kapcsolva egy 9,5 ohm es egy 12 ohm izzo valamint egy 4 meter hoszu 0,4 mm² keresztmetszetu reszhuzal?
Reszhuzal fajlagos ellenallasa 0,017 ohm*mm²/ m
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A huzal ellenállása:
ρ = 0,017 Ω mm²/m
ℓ = 4 m
A = 0,4 mm²
Minden mértékegység éppen jó, nem kell átváltani semmit.
R = ρ·ℓ/A = 0,017 · 4 / 0,4 = 0,17 Ω

Már csak össze kell adnia a három ellenállást, mert soros kapcsolásról van szó. Add össze.
0