Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9. osztály

Főoldal » Középiskola » Matematika
595
Milyen x, illetve y értékek esetén lehet nulla az alábbi kifejezések helyettesítési értéke? Gondolj a szorzattá alakítás lehetőségekre!
a) (2x-1)(7x²-3x³)
b) x³+3x²+3x+9
c) 15xy⁴-10xy³
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`a)`
`(2*x-1)*(7*x²-3*x³)=(2*x-1)*x²*(7-3*x)=x²*(2*x-1)*(7-3*x)`
Egy szorzat akkor lesz nulla, ha valamelyik tagja nulla.
Ebből következik, hogy `x²=0` vagy `2*x-1=0`, vagy `7-3*x=0`!
`x²=0 ⇒ x₁=0`
`2*x-1=0 ⇒ 2*x=1 ⇒ x₂=1/2`
`7-3*x=0 ⇒ 3*x=7 ⇒ x₃=7/3`

`b)`
`x³+3*x²+3*x+9=x²*(x+3)+3*(x+3)=(x+3)*(x²+3)`
`x+3=0`, vagy `x²+3=0`
`x+3=0 ⇒ x₁=-3`
`x²+3=0 ⇒ x²=-3` Ez nem ad megoldást, mert az `x²` csak nem negatív eredményeket ad!

`c)`
`15*x*y⁴-10*x*y³=5*x*y³*(3*y-2)`
`x=0`
`y=0`
`3*y-2=0 ⇒ 3*y=2 ⇒ y=2/3`
1