Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Leirnatok a teljes mgoldast kerlek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
511
1. Az (an)n≥1 szamtan haladvanyban adottak a3=21, a8=36. Szamitsd ki az a12 erteket!
2. Szamitsd ki az (an)n≥1 szamtani haladvany elso harom tagjanak osszeget ha az elso es a masodik tag osszege 19, a harmadik es az elso tag kulonbsege 12.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1)
a₈ = a₃ + 5·d
36 = 21 + 5·d
d = 15/5 = 3

a₁₂ = a₈ + 4·d = 36 + 4·3 = 48

2)
a₁ + a₂ = 19 → a₁ + (a₁+d) = 19
a₃ - a₁ = 12 → (a₁+2d) - a₁ = 12 → 2d = 12 → d = 6

Most már tudjuk a differenciát, az első egyenletből kijön a₁ így:
a₁ + (a₁+d) = 19
2a₁ + 6 = 19
a₁ = 6,5

És akkor:
a₂ = a₁ + d = 12,5
a₃ = a₂ + d = 18,5

Add össze az első hármat, nem csinálom meg.

0