Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Erőhatások

Főoldal » Középiskola » Fizika
597
Egy test két párhuzamos hatásvonalú és megegyező irányú erőhatás, amelynek nagysága 80N, illetve 20N. Hatásvonalaik távolsága 100 cm. Számítsd ki az eredő erő nagyságát, és határozzuk meg hatásvonalának a helyét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az eredő erő nagysága egyszerű, mert az erők párhuzamosak: csak össze kell adni az erőket, tehát 100N.


A helye pedig ott lesz, ahol a testre ható erők forgatónyomatéka éppen 0, hisz ha nem annyi lenne, akkor a test elfordulna. Ez a 100 cm közepe felé van valahol. Nevezzük mondjuk az eredő erő támadáspontjának a 80N erő támadáspontjától való távolságát x-nek. Akkor a 20N-tól való távolság 100-x lesz (cm-ben lesz az x).

Használtatok olyan fogalmat, hogy támadáspont? Ha nem, akkor is remélem érted, mire gondolok.


Mivel az erők párhuzamosak, a támadáspontok távolsága lesz az erőkar. Az eredő erő forgatónyomatéka 0, hisz annak az erőkarja 0. A másik kettőé pedig:


80N·x = 20N·(100cm-x)

80x = 2000 - 20x

100x = 2000

x = 20 cm


UI: Ha a 100 cm nem merőleges lenne az erők hatásvonalára, akkor is ugyanez a megoldás: akkor az erőkarok hossza nem annyi, viszont arányuk akkor is ugyanakkora, ezért a végeredmény ugyanaz.
0