Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, halmazok?

Főoldal » Középiskola » Matematika
1533
Valaki elmagyarázná nekem hogy kell levezetni ezt a feladatot? :) Nagyon megköszönném egy órája ezen kattogok :D
- Egy osztályban 20 tanuló gyűjt a Forma-1 versenyzőitől dedikált emléket. Lewis Hamilton 12, Jensos Button 16. Fernando Alonso 15 főnek dedikált már. A 20 tanuló mindegyike szeretne mindhárom pilótától autogramot, így természetesen akad 8 olyan is, akinek Hamiltontól és Buttontól, 12 akinek Buttontól és Alonsótól és 7 fő, akinek Hamiltontól és Alonsótól is van már emléke.
-a, Hány tanuló szerzett mindhárom említett versenyzőtől emléket?
-b, Hányan gyűjtöttek csak Jenson Buttontól Emléket?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ez a fotó elég magyarázatnak?
Egyszerűen minden adatot egyenletbe írtam a karikák alapján, kijött 7 egyenlet a 7 ismeretlenhez, ezt már könnyű megoldani.

1

Ha nem akarsz egyenletrendszert megoldani, nézd a magyarázat közben az ábrát:

Ha összeadjuk H+B értékeit, tehát 12+16=28, akkor x+v kétszer szerepelt (az van H-ban és B-ben is). Tehát x+v=8-at levonva megkapjuk a felső 2 karikába írt számok összegét: 20.

Mivel az összes tanuló is 20, ezért a kis a-val jelzettek, akik csak Alonsotól kaptak emléket, olyan nincs senki. Vagyis a 15 Alonsos mind az y+v+z helyen vannak az ábrán.
y+v+z = 15
Ha összeadjuk az y+v és v+z értékeket, 7+12 = 19, akkor v kétszer szerepelt ebben:
y+2v+z = 19
vagyis v=4 kell legyen, hisz y+v+z = 15.

Tehát az a) kérdésre 4 a válasz.

b) kérdés csak Button:
ehhez az ábrán a b-t kell kiszámolni.
Már tudjuk v=4-et, ezért x+v=8 miatt x=4, v+z=12 miatt z=8.
Ezért x+v+z = 16
De a nagy B is 16, vagyis nincs senki, aki csak Buttontól kapott emléket.
1