Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek nekem!

Főoldal » Középiskola » Matematika
679
Egy kocka elé 5 cm-rel hosszabb,mint egy másik kocka elé. Térfogatuk különbsége 1385cm³.
Mekkora a két kocka éle?



Ha egy téglatest éleinek hosszát 1;3 illetve 5cm-rel megnöveljük,akkor olyan kockát kapunk,amelynek térfogata 1dm³. Adjuk meg a téglatest felszínét.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
(a^3)+1385=(a+5)^3
Legyen az ismeretlen a kisebb kocka éle.

Tehát van egy kockád, aminek x az oldalhosszúsága.

> Egy kocka éle 5 cm-rel hosszabb, mint egy másik kocka éle

Ergo a másik kocka éle (x+5) cm.

> Térfogatuk különbsége 1385 cm3

Ergo:

V₂ - V₁ = 1385 cm³

Innen csak be kell helyettesíteni a kockák térfogatának képletét:

(x+5)³ - x³ = 1385

Innen kibontod a zárójeleket, az x³ tag szépen ki fog esni, van egy másodfokú egyenleted, amit megoldasz.
0

Magyarán szólva az 1 dm=10 cm élhosszúságú kocka éleit csökkenteni kell 1, 3 illetve 5 cm-rel, ekkor egy olyan téglatestet kapunk, melynek élhosszai 9, 7 illetve 5 cm, ennek pedig a felszínét ki tudjuk számítani akár a képlettel ( 2*[a*b+b*c+c*a] ), vagy gondolati úton. A végeredményt cm²-ben kapjuk meg
0