Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
410
Megoldásom már van (órán megcsináltuk a feladatot),csak egy magyarázatot szeretnék kérni,hogy miért ezek a megoldások.
Köszönöm szépen a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 15-tel való oszthatóság szabálya, hogy a számnak oszthatónak kell lennie 3-mal és 5-tel.
Mivel az 5-tel oszthatóság feltétele, hogy az utolsó számjegy osztható 5-tel, így y értéke vagy 0 vagy 5. Az x-et ennek függvényében kell változtatni úgy, hogy a számjegyek összege 3-mal osztható legyen.
Ezek alapján ha y = 0, x = 1, 4, vagy 7
Ha pedig y = 5, akkor x = 2, 5, vagy 8

A 12-vel való oszthatóság szabálya, hogy a szám 4-gyel és 3-mal is osztható legyen.
Mivel 4-gyel akkor osztható, ha az utolsó két számjegyéből képzett kétjegyű szám is osztható, így az utolsó két számjegy 72 vagy 76 lesz, tehát y = 2 vagy 6
Ezután ismét megnézed, hogy a számjegyek összege mikor lesz osztható 3-mal:
Ha y = 2, akkor x = 2, 5, vagy 8
Ha pedig y = 6, akkor 1, 4, vagy 7
1