Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Az óra mutatói 12.00kor fedik egymást. Legközelebb pontosan mikor fogják teljesen fedni egymást?

Főoldal » Középiskola » Fizika
2913
Nem tudom megcsinálni(:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, Középiskola, Tizedikes
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
kb. 1 óra után 5 perccel, de persze pontosan kell.

Legyen t az az idő másodpercben, amennyivel 1 óra után lesz a teljes fedés.
Egy teljes kör a nagymutatónak 60 perc = 60·60 másodperc, tehát t idő alatt a körnek t/(60·60)-ad részénél lesz.
A kismutató a kör 1/12 részétől indul 1 órakor, és még t ideig megy. A teljes kör a kismutató számára 12 óra = 12·60 perc = 12·60·60 másodperc, t másodperc tehát a kör t/(12·60·60)-ad része.

A két rész (nagy és kismutató) ugyanannyi kell legyen:
t/(60·60) = 1/12 + t/(12·60·60)
t = 60·60/12 + t·60·60/(12·60·60)
t = 60·5 + t/12
12t = 60·5·12 + t
11t = 60·5·12
t = 60·5·12/11 = 327.2727...
ami 5 perc és 27.272727... másodperc 1 óra után.

0

Ennél talán egy picit átláthatóbb megoldás; a nagymutató 1 óra alatt egy teljes kört, vagyis 360°-ot tesz meg, ugyanezt a kismutató 12 óra alatt produkálja, tehát 1 óra alatt 360° 1/12 részét, vagyis 30°-ot fordul el. Tegyük fel, hogy t óra múlva fedik egymást, ennyi idő alatt a nagymutató 360°*t, a kismutató 30°*t szöget fordul el. Amikor a nagymutató beéri a kismutatót, akkor pont egy teljes körrel, vagyis 360°-kal tesz meg többet, mint a kismutató, tehát különbségük éppen 360° lesz:

360°*t - 30°*t = 360°, összevonás után.
330°*t = 360°, osztás után:
t = 360/330 = 12/11 = 1 + 1/11, tehát 1 + 1/11 =~ 1,09 óra múlva fogják egymást fedni.

Ennél a levezetésnél kimondatlanul feltételeztük, hogy a mutatók egyenletes körmozgást végeznek, vagyis tetszőleges, ugyanolyan hosszú időpontok között ugyanolyan nagyságú szöggel fordulnak el. A valóságban nem így van (minden eltelt 60 másodperc után ugrik a nagymutató 6°-ot), tehát idealizáltuk a feladatot.
0