Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törii SOS!!

200
Melyik volt az a 2 front a 2. Világháborúban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Tengelyhatalmak: Németország, Olaszország, Japán
Szövetséges hatalmak: USA, Nagy-Britannia és Szovjetunió
0

Második front: szűk értelemben az angolszász szövetségesek által a II. Világháború. utolsó évében Ny-Eu-ban nyitott arcvonal. A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt 1944. június 6-án, amelynek révén a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által megszállt Franciaország normandiai partszakaszán, Caen közelében.

A második front kialakulása

A második front megnyitását először 1941. július 19-én, alig egy hónappal a Barbarossa hadművelet megindítása után követelte Sztálin Winston Churchilltől. Sztálin azt akarta elérni, hogy Nagy-Britannia küldjön csapatokat a kontinensre, és így tehermentesítse a szovjet erőket. Erre a briteknek nem volt módjuk, bevethető alakulataik Észak-Afrikában harcoltak az olaszokkal és a Német Afrika-hadtesttel, az Atlanti-óceánon pedig javában zajlott a tengeralattjáró-háború. London és Washington, amely még nem állt háborúban és nem is volt szándékában belépni, úgy döntött, hogy más módon, a rendelkezésükre álló erőforrások egy részének átcsoportosításával próbálja meg segíteni a Szovjetuniót, mert annak talpon maradása létfontosságú érdekük volt.
Moszkva sürgette az úgynevezett második front, azaz egy nyugat-európai harcvonal kialakítását. 1943 őszén Churchill, Roosevelt és Sztálin személyesen egyeztetett a teheráni konferencián a stratégiai kérdésekről és véglegesítette a terveket. A konferencián Sztálin ragaszkodott az általa megszállt lengyel területekhez, emellett elutasította a britek közép-európai elképzeléseit. Churchill ugyanis egy olyan államszövetség létrehozásában gondolkodott, amelyben Bajorországot, Ausztriát és Magyarországot egy közös államba fogták volna össze. A szovjetek azonban a háborús sikerek nyomán jogot formáltak arra, hogy meghatározzák a térség jövőjét.
A teheráni konferencián az észak-franciaországi partraszállás mellett döntöttek. Az előkészületek hónapokat vettek igénybe, és a német felderítést is megtévesztették az invázió helyszínéről. 1944. június 6-án megkezdődött a normandiai partraszállás Eisenhower tábornok irányításával. A hadmozdulat látványos eredménnyel járt, a több ezer szállítóhajóról mintegy 150 ezer brit és amerikai katona szállt partra. A kialakított hídfőállásokból a következő hetekben megkezdődött a szövetséges hadseregek kitörése, a létszámot két hét alatt több mint félmillió főre növelték. A normandiai csata végül német vereséggel zárult, a szövetségesek augusztus utolsó napjaiban felszabadították Párizst is.

0