Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Törii SOS!!

30
Melyik volt az a 2 front a 2. Világháborúban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Történelem

Válaszok

2
Tengelyhatalmak: Németország, Olaszország, Japán
Szövetséges hatalmak: USA, Nagy-Britannia és Szovjetunió
0

Második front: szűk értelemben az angolszász szövetségesek által a II. Világháború. utolsó évében Ny-Eu-ban nyitott arcvonal. A normandiai partraszállás a második világháború egyik legfontosabb hadművelete volt 1944. június 6-án, amelynek révén a szövetséges csapatok hídfőállásokat foglaltak el a Német Birodalom által megszállt Franciaország normandiai partszakaszán, Caen közelében.

A második front kialakulása

A második front megnyitását először 1941. július 19-én, alig egy hónappal a Barbarossa hadművelet megindítása után követelte Sztálin Winston Churchilltől. Sztálin azt akarta elérni, hogy Nagy-Britannia küldjön csapatokat a kontinensre, és így tehermentesítse a szovjet erőket. Erre a briteknek nem volt módjuk, bevethető alakulataik Észak-Afrikában harcoltak az olaszokkal és a Német Afrika-hadtesttel, az Atlanti-óceánon pedig javában zajlott a tengeralattjáró-háború. London és Washington, amely még nem állt háborúban és nem is volt szándékában belépni, úgy döntött, hogy más módon, a rendelkezésükre álló erőforrások egy részének átcsoportosításával próbálja meg segíteni a Szovjetuniót, mert annak talpon maradása létfontosságú érdekük volt.
Moszkva sürgette az úgynevezett második front, azaz egy nyugat-európai harcvonal kialakítását. 1943 őszén Churchill, Roosevelt és Sztálin személyesen egyeztetett a teheráni konferencián a stratégiai kérdésekről és véglegesítette a terveket. A konferencián Sztálin ragaszkodott az általa megszállt lengyel területekhez, emellett elutasította a britek közép-európai elképzeléseit. Churchill ugyanis egy olyan államszövetség létrehozásában gondolkodott, amelyben Bajorországot, Ausztriát és Magyarországot egy közös államba fogták volna össze. A szovjetek azonban a háborús sikerek nyomán jogot formáltak arra, hogy meghatározzák a térség jövőjét.
A teheráni konferencián az észak-franciaországi partraszállás mellett döntöttek. Az előkészületek hónapokat vettek igénybe, és a német felderítést is megtévesztették az invázió helyszínéről. 1944. június 6-án megkezdődött a normandiai partraszállás Eisenhower tábornok irányításával. A hadmozdulat látványos eredménnyel járt, a több ezer szállítóhajóról mintegy 150 ezer brit és amerikai katona szállt partra. A kialakított hídfőállásokból a következő hetekben megkezdődött a szövetséges hadseregek kitörése, a létszámot két hét alatt több mint félmillió főre növelték. A normandiai csata végül német vereséggel zárult, a szövetségesek augusztus utolsó napjaiban felszabadították Párizst is.

0