Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK DOLGOZAT.

Főoldal » Középiskola » Matematika
433
Szabályos négyoldalú gula alapéle 12cm., Oldaléle20.,. MEKKORA A TÉRFOGATA ÉS A FELSZÍNE?


Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Oldaléle 20cm*
0

a=12 cm
b= 20 cm

V=(a²*M)/3

Itt akkor a magasságot kell kiszámolni. Ezt a Pitagorasz-tétellel lehet kiszámolni. 2 féle módon.
Vagy az oldalmagasságot veszed átfogónak, a befogó fedig a/2 és M. Vagy a b az átfogó és az a átló fele illetve az M a két befogó. Mindkettő megcsinálom most.

1.)
m²=(a/2)²+M²

De nem tudjuk az oldalmagasságot (m-et) sem. Akkor először nézzük ezt:

Szintén Pitagorasz-tétel: b²=m²+(a/2)² Azaz:
20²=m²+(12/2)²
400=m²+36 /-36
364=m²
m=√364≈19,07 cm

Most már behelyettesíthetjük m-et.
(√364)²=6²+M²
364=36+M² /-36
M²=328
M=√328≈18,11 cm

2.)
Az a átló legyen mondjuk c.

b²=(c/2)²+M²

De hoppá, nem tudjuk a c-t. Ismét Pitagorasz-tétel!

c²=a²+a²
c²=12²+12²
c²=288
c=√288≈16,97 cm
Így c/2=(√288)/2≈8,48 cm

Be is lehet helyettesíteni:

20²=[(√288)/2]²+M²
400=72+M² /-72
M²=328
M=√328≈18,11 cm

Látszik, hogy helyesen dolgoztam, mert mindkét esetben ugyanaz lett az eredmény.
Akkor most a térfogat képletébe helyettesítek be:

V=(a²*M)/3
V=(12²*√328)/3≈869,31 cm³

~~~

A=a²+4[(a-m)/2]
Ismerjük az összes adatot, számoljuk ki:

A=12²+4[(12-√364)/2]≈600,89

És kész!


Módosítva: 4 éve
0