Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
422
K1 a) 98 · 102; 75 · 65; 51 · 49.
K1 b) 0,8 · 1,2; 307 · 293; 9,9 · 10,1.
K1 c) 48² – 38²; 165² – 35²
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az `(a-b)(a+b)` nevezetes azonosságot kell alkalmazni. Ezt úgy is fel lehet írni, hogy `(100-2)(100+2)`. És mivel tudjuk, hogy `(a-b)(a+b)=a²-b²`, ezért ezt felírhatjuk úgy, mint `10000-4`, ami `10000-4=9996`
Másik kettő szintén:
`75*65=(70+5)(70-5)=70²-5²=4900-25=4875`
`51*49=(50+1)(50-1)=50²-1²=2500-1=2499`

b) Ugyanez
`0,8*1,2=(1-0,2)(1+0,2)=1²-0,2²=1-0,04=0,96`
`307*293=(300+7)(300-7)=300²-7²=90000-49=89951`
`9,9*10,1=(1-0,1)(1+0,1)=1²-0,1²=1-0,01=0,99`

c) Ugyanez a nevezetes szorzat, csak fordítva `a²-b²=(a-b)(a+b)`
`48²-38²=(48-38)(48+38)=10*86=860`
`165²-35²=(165-35)(165+35)=130*200=
2600`
Módosítva: 4 éve
0