Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS matematika azonosságok

Főoldal » Középiskola » Matematika
447
Csatoltam a feladat képet SOS be kellene a segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) Az (a-b)(a+b) nevezetes azonosságot kell alkalmazni. Ezt úgy is fel lehet írni, hogy (100-2)(100+2). És mivel tudjuk, hogy (a-b)(a+b)=a²-b², ezért ezt felírhatjuk úgy, mint 10000-4, ami 10000-4=9996
Másik kettő szintén:
75*65=(70+5)(70-5)=70²-5²=4900-25=4875
51*49=(50+1)(50-1)=50²-1²=2500-1=2499

b) Ugyanez
0,8*1,2=(1-0,2)(1+0,2)=1²-0,2²=1-0,04=0,96
307*293=(300+7)(300-7)=300²-7²=90000-49=89951
9,9*10,1=(1-0,1)(1+0,1)=1²-0,1²=1-0,01=0,99

c) Ugyanez a nevezetes szorzat, csak fordítva a²-b²=(a-b)(a+b)
48²-38²=(48-38)(48+38)=10*86=860
165²-35²=(165-35)(165+35)=130*200=
2600

d) (31²-29²)/(43²-41²)=[(31-29)(31+29)]/[(43-41)(43+41)]=(2*60)/(2*84)=120/168=5/7

(768²-542²)/(458²-232²)=[(768-542)(768+542)]/[(458-232)(458+232)]=(226*1310)/(226*690)=296 060÷155 940≈1,72
0