Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematik 10.o. másodfokú függvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
Ezt a jellemzéses táblázatot kéne kitölteni, de megakadtam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, másodfokú, metek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
ez milyen nyelven van?
-3

Szia! Szívesen segítek, de nem szívesen írnám végig az egészet, melyik része problémás?
Faktos vagy? Tanultok deriválni, vagy anélkül kéne megoldani? (Bocsi nem kötözködni akarok, de a kettő teljesen más módszer)
1

Szélsőérték

A szélsőértéket akkor egészen egyszerű meghatározni, amikor van x tengelymetszet. A szélsőérték a parabola "legmagasabb", vagy "legalacsonyabb" pontja
Ha metszi az x tengelyt: 1 pontban, akkor az a pont a szélsőérték.
Ha 2 pontban, akkor pont a két pont között van félúton, mert ahogy látod a parabolák egy függőleges vonalra tükrözhetőek.
Tehát össze kell adnod a két pont x koordinátáját, és azt osztanod kettővel. Pl ha x=0-ban, és x=2-ben metszi, akkor a szélsőértéke x=1 ben lesz.
Ha nem metszi, akkor trükköznünk kell. Ilyenkor elképzelünk egy egyenest, ami az x tengellyel párhuzamos, és két pontban metszi a parabolát. A h(x)-nél legyen ez pl az y=4 egyenes.
Azután nézzük meg, hogy mi a metszéspont.
Az eredeti egyenletünk y=2*x^2+4*x+3
És kíváncsiak vagyunk, hogy mit csinál y=4 ben.
Ezért behelyettesítünk y=4 et.
4=2*x^2+4*x+3
0=2*x^2+4*x-1
A másodfokú egyenlet megoldóképlet segítségével:
x1=0.2247
x2=-2.2247
Megint ennek keressük a "közepét":
(0.2247+(-2.2247))/2=-1
Tehát x=-1
Még kell az y koordináta, amit úgy kapunk meg, hogy behelyettesítjük az eredeti egyenletbe az x=-1-et:
2*(-1)^2+4*(-1)*x+3=1=y
Tehát a szélsőérték az x=-1, y=1 pontban van.
Ha lerajzolod a fv-t akkor látod, hogy ez egy minimum.
Ha ez valamiért nem működik, akkor behelyettesítesz egy icipicit nagyobb, és egy icipicit kisebb számot az x helyére, és megnézed, hogy a kijött y nagyobb-e, mint a te y-od (ha nagyobb akkor minimumod van (a környező értékek nagyobbak nála), különben maximumod)
1

Monotonitás

Egy fv egy intervallumon szigorúan monoton növő, ha nagyobb x-hez nagyobb y tartozik,
Egy fv egy intervallumon monoton növő, ha nagyobb x-hez nagyobb, vagy egyenlő y tartozik,
Egy fv egy intervallumon szigorúan monoton csökkenő, ha nagyobb x-hez kisebb y tartozik,
Egy fv egy intervallumon monoton csökkenő, ha nagyobb x-hez kisebb, vagy egyenlő y tartozik.

A parabola egészen egyszerű, mert csak a szélsőértékénél változik ez a tulajdonsága. Ha megnézed mindig szigorúan monoton, mert nincsenek benne az x tengellyel párhuzamos szakaszok.
Tehát csak azt kell megnézned, hogy hol megy "felfelé" a függvény, itt szigorúan monoton növekvő,
És hol megy "lefelé", itt szigorúan monoton csökkenő
2