Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Légyszi segítsetek. Holnapra kell.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
652
8. osztályos matematika feladat.
,,Vázold föl az 5cm magas egyenes hasáb hálóját, számítsd ki a felszínét és térfogatát, ha az alapja..."(csatolom a képet.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Hasáb térfogata = alapterület * testmagasság
V=Talap*M

Hasáb felszíne = 2*alapterület+palást területe
A=2*Talap+Kalap*M

Megjegyzés:
A palást az oldalterületek összege. Azaz úgy is kiszámíthatod, ha minden oldalának a területét kiszámolod, s ezeket összeadod.
De ha felrajzolod a test hálóját, észrevehető, hogy a palást egy olyan téglalap lesz, amelynek egyik oldala a test magassága, a másik oldala az alaplap kerülete.
Ezért lesz a Palást területe = alapkerület * testmagasság
P = Kalap*M

f)
alapterület olyan rombusz, amelynek egy oldala 4 cm, a magassága 3 cm hosszú
Talap=a*ma=4*3=12cm2
V = Talap*M = 12*5 =60cm3
Kalap = 4a = 4*4 = 16cm
A = 2*Talap+Kalap*M = 2*12 + 16*5 = 104cm2


g)
alaplapja olyan rombusz, amelynek két átlója 4,2 cm és 5,6 cm hosszúak
Talap=e*f
2
=4,2*5,6
2
=11,76cm2
V = Talap*M = 11,76*5 = 58,8cm3

A rombusz oldalához felhasználjuk, hogy átlói merőlegesen felezik egymást. Ezáltal kaptunk egy derékszögű háromszöget, melynek befogói az átlók fele, az átfogója a rombusz oldala
Pitagorasz tétel:
2,12+2,82=a2, azaz a=3,5cm
Kalap = 4a = 4*3,5 = 14cm
A = 2*Talap+Kalap*M = 2*11,76 + 14*5 = 93,52cm2
1