Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 9 osztály valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
553
Kérnék segítséget a bejelölt feladatoknál . Sajnos a fiam karanténba van és nem érti. Előre is köszönöm a segítséget!
A feladatot csatolom.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Tanítsd meg neki.
-2

Nem tudom erre gondol e.
De nézzèk meg.
2

1.)
3x³*xy*y⁵*x Ez gyakorlatilag 3*x³*x¹*y¹*y⁵*x¹. Az azonos alapú hatványokat úgy tudjuk összeszorozni, hogy a kitevőket összeadjuk. Tehát 3x⁵y⁶, az együtthatója 3.

A másik: a⁴/4*b²*4a/2*5b² ez kapásból tudjuk néggyel egyszerűsíteni, azaz a⁴*b²*a/2*5b², ezt az előzőhöz hasonlóan össze lehet szorozni: (5a⁵b⁴)/2, az együtthatója 5.

~~~

2.)
x(x+1)-x²(x-2)+x³(x-3)-x⁴(x-4)
Ezt úgy is meg lehet oldani, hogy kiemjük az x-et, stb., de én most egyesével fel fogom bontani az zárójeleket.

x(x+1)-x²(x-2)+x³(x-3)-x⁴(x-4)=x²+x-(x³-2x²)+(x⁴-3x³)-(x⁵-4x⁴) És felbontom a zárójeleket, azzal hogy az "előjelet alkalmazom rájuk".
x²+x-(x³-2x²)+(x⁴-3x³)-(x⁵-4x⁴)=x²+x-x³+2x²+x⁴-3x³-x⁵+4x⁴ Ezeket pedig összevonjuk, úgy, hogy az azonos kitevőjűekkel végezzük el a műveleteket.
x²+x-x³+2x²+x⁴-3x³-x⁵+4x⁴=x+3x²-4x³+5x⁴-x⁵
Tehát x+3x²-4x³+5x⁴-x⁵ a megoldás.

~~~

3.)
x²(5-2x+3x²-x³) Itt csak simán meg kell szorozni az összes zárójel beli tagot megszorozzuk x²-vel.
Megoldás: 5x²-2x³+3x⁴-x⁵

(b³+3b²+3b+1)(b+1)=b⁴+b³+3b³+3b²+3b²+3b+b+1 Vonjunk össze, tehát az azonos változójú tagokkal végezzü el a műveleteket.
b⁴+b³+3b³+3b²+3b²+3b+b+1=b⁴+4b³+6b²+4b+1
Megoldás: b⁴+4b³+6b²+4b+1

Remélem, hogy nem vétettem hibát a számolásban, és hogy tudtam segíteni!
1