Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kerlek segitsetek hogyan kell ezeket a feladatokat megolani kelrek a teljes megoldast

Főoldal » Általános iskola » Matematika
535
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. a3=10 d=3 a1=? esetén induljunk ki a számtani sorozat képzési egyenletéből: an[/index/amiből]=a[index]1+(n-1)*d behelyettesítve:
10=a1+(3-1)*3 /amiből:
10=a1+6 /rendezve:
4=a1

2. (2+ 3 )2+(1-2* 3 )2=20
Zárójel felbontásához használjuk az (a+b)2=a2+2*a*b+b2 és az (a-b)2=a2-2*a*b+b2 azonosságokat:
4+4* 3 +3+1-4* 3 +4*3 /amiből a gyüküs rész kiesik így:
4+3+1+12=20
Ami megegyezik az egyenlet jobb oldalával, tehát igazoltuk az állítást.

3. a vektor koordinátái: (2;-5), b vektor koordinátái: (-6;-8)
c ezek szerint: 3*2-4*(-6);3*(-5)-4*(-8), ami egyszerűbben: (6+24;-15+32) vagyis: (30;17)

4. x+y=1 és x2+2x+y=3 egyenletrendszer megoldásához először a felső egyenletből fejezzük ki az y-t: y=1-x. most pedig helyettesítsük be a második egyenletbe:
x2+2x+1-x=3 /osszevonás után:
x2+2x+1=3 /amit 0-ra rendezve másodfokú egyenletet kapunk:
x2+2x-2=0 /Most már jöhet a megoldóképlet:
x1,2=-2± 22-4*1*(-2) /2*1=-2± 4+8 /2=-2±3,4641/2 amiből: x1=-2+3,4641/2=0,73205 és x2=-2-3,4641/2=-2,73205
visszahelyettesítve:
y1=1-0,73205=0,26795 és y2=1-(-2,73205)=3,73205

Ma ennyit tudtam segíteni!
1