Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csonkakúp feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
615
Egy fenyőfa törzsének hossza 11,5 méter, vastagabbik vége 54 cm, vékonyabbik vége 36 cm
átmérőjű. Mekkora a fatörzs értéke, ha 1 m3
fenyőfa ára 17 000 fenyőfabatka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sürgős, csongakúp
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A csonka kúp térfogata: `V`csoka kúp`=(m*π*(R²+R*r+r²))/3`, ahol `R` a nagyobbik alap kör sugara(!), `r` a kisebbik alapkör sugara(!), `m` a magassága!
`R=0.54/2=0.27 (m)`
`r=0.36/2=0.18 (m)`
`m=11.5 (m)`
Mindezt behelyettesítve:
`V`csoka kúp`=(11.5*π*(0.54²+0.54*0.18+0.18²))/3=(11.5*π*0.4212)/3=(4.8438*π)/3=1.6146*π=5,0724 (m³)`
A kérdésre a válasz:
`5.0724(m³)*17000((fb)/(m)³)=86231 (fb)`
0