Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Háromszög

Főoldal » Általános iskola » Matematika
527
Egy háromszög egyik belső szöge, a másik belső szög ötszöröse. A harmadik szög a legkisebb szögnél 12 fokkal több. Hány fokosak a háromszög szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, háromszög
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!
A feladatot úgy kell megoldani, hogy a háromszög egyik szöge x, a másikról tudjuk, hogy 5-ször annyi, tehát 5x, a harmadik pedig a legkisebbnél, ami itt x, 12-vel több, ez összesen pedig 180 fok.
Ezt egyenletbe rendezzük:
5x + x + x + 12 = 180
7x + 12 = 180
7x = 168
x = 24
Mivel x=24 ezért, az egyik szög 24 fokos, a másik 5-ször 24, tehát 120 fokos, a harmadik pedig 24+12, tehát 36 fokos.
1