Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
442
Sziasztok!
Az alábbi feladat megoldásához kérem a segítségeteket!
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Lerajzoltam, bocsi véletlenül fejjel lefelé. Az r-et keressük igazából, ez az ismeretlen paraméterünk.
A henger térfogata: 2*r*pi*mhenger=2*r*pi*2
A forgáskúp térfogatához kéne a magassága, ami pitagorasz tétel segítségével megkapható a sugár feléből, és az alkotóból:
mkúp=gyök alatt(alkotó2+(r/2)2)=gyök alatt(32+(r/2)2)
Ebből a forgáskúp térfogata:
2*r*pi*gyök alatt(32+(r/2)2)/3
Az egész test térfogata:
2*r*pi*2+2*r*pi*gyök(32+(r/2)2)/3
Aminek deriválással meghatározod a maximumát, és készen vagy.
1