Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

317
A vas vegyjele Fe a ferrum szóból származik. A periódusos táblázat 26. eleme. Jellemezze a vas fizikai és kémiai tulajdonságát! Az iparban hol használják a vasa? Az ember szervezetében milyen szerepe van a vasnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Vas fizikai tulajdonsága:Normál körülmények között és tiszta formájában a vas szilárd anyag, ezüstszürke színű, jellegzetes fémes csillogással. Ennek az elemnek a negyedik (átlagos) Mohs keménységi szintje van. Jellemzi a jó hővezető képesség és az elektromos vezetőképesség. Az első tulajdonság könnyen ellenőrizhető saját érzései alapján, ha megérinti a vas tárgyat hidegen, amikor a fém nagyon gyorsan lehűti a bőr felületét. vas fontos fizikai tulajdonságai közé tartozik az olvadáspont (1539 Celsius fok) és a forráspont (2860 Celsius fok A fém mágneses mező hatására kialakult tulajdonságai meglehetősen hosszú ideig fennmaradhatnak, ami ékezetesen azt jelzi, hogy a vasszerkezetben nagyszámú szabad elektron van jelen
Vas kémiai tulajdonsága:A Ferrum közepes kémiai aktivitású fémekre utal. A fémcsoporttal együtt, amely az elektrokémiai sorban található a hidrogéntől jobbra, a vas jellemző tulajdonságokkal rendelkezik, és számos vegyi anyagcsoporttal reagál. Például nitrogén, oxigén, halogének (bróm, jód, fluor, klór), szén, foszfor.A vas-oxidokat vas magas hőmérsékleten történő égetésével állítják elő. A kémiai reakciók a kísérleti körülményektől és az anyagok arányától függenek.
1

A vas értéke az emberi test számára:Az emberi test számára sejtes szinten ez a fém nagyon fontos szerepet játszik. Végül is a protein része - a hemoglobin. És ő viszont végzi az oxigén szállítását a vérben az összes szövetekbe és szervekbe. A Ferrum nagyon fontos a vér és az enzimek kialakulásához, a pajzsmirigyhez, a sejtek közötti anyagcseréhez, immunitáshoz, a májban a káros anyagok semlegesítéséhez. E nyomelem napi adagja az emberi testben 10 és 20 mg között lehet.A vasban gazdag állati és növényi termékek étrendben történő felhasználása lehetővé teszi a test számára, hogy elegendő támogatást nyújtson a normál működéshez. Mindenekelőtt ezek az ételek tartalmazzák a májat és a húst. Ezen kívül gabonafélék, gabonafélék (különösen hajdina) és hüvelyesek, alma, szárított gyümölcsök és gombák (különösen fehér), körte, őszibarack és csipkebogyó, mandula, avokádó és sütőtök, brokkoli, paradicsom és datolya, áfonya, káposzta, zeller, szeder és mások.
1