Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2190
Kérem, segítsen valaki... előre is köszönöm!
1) Egy 1.5 dm élhosszúságú, 700 kg/m3 sűrűségű tömör fakockát fonállal vízzel telt medence aljához kötünk. Mekkora erő feszíti a fonalat, ha a kocka teljesen elmerül?

2) Egy edényben 1590 kg/m3 sűrűségű széntetraklorida egy kockát helyezünk. Óvatosan vizet öntünk az edénybe úgy, hogy a víz a kockát teljesen ellepje. A kocka úgy helyezkedik el, hogy középpontja a két folyadék érintkezésénél van. Mekkora a kocka sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
1)
A kocka térfogata 1.5³ dm³ = 3.375 dm³
A sűrűsége 700 kg/m³ = 0,7 kg/dm³
A kocka tömege m = 0,7 kg/dm³ · 3,375 dm³ = 2,36 kg
A súlya G = m·g = 23,6 N
Ekkora erő hat rá lefelé.
--
Felfelé a felhajtóerő hat rá, ami a kiszorított víz súlya:
A kiszorított víz térfogata ugyanaz, mint a kocka térfogata: 3.375 dm³
Mivel a víz sűrűsége 1 kg/dm³, ez éppen 3,375 kg víztömeg.
Annak a súlya pedig ennek g-szerese, vagyis 33,75 N
Ez a kiszorított víz súlya, ami megegyezik a felhajtóerővel.
--
A két erő eredője felfelé mutat, mert a felhajtóerő a nagyobb. Az eredő értéke:
F = 33,75N - 23,6N = 10,15 N
A fonál tartja vissza a kockát attól, hogy feljöjjön a víz felszínére, ezért a fonálra ható erő ez a 10,15 N
0

2)
Legyen mondjuk a kocka térfogata 2 m³. Bármekkora lehet, mindegy, a végén majd a sűrűség kell majd, ki fog esni a térfogat. Viszont ezzel a térfogattal könnyebb számolni.
A kocka fele, 1 m³ van a széntetrakloridban, vagyis 1590 kg a kiszorított víz tömege. A súlya pedig 15900 N.
A másik fele vízben van, amiből 1m³ tömege 1000 kg, súlya 10000 N.
Ennek a két felhajtóerőnek az összege 25900 N. Ez pont meg kell egyezzen a kocka súlyával, mert a kocka lebeg ebben a pozícióban.
m·g = 25900 N
m = 2590 kg
Ez tehát a 2 m³ kocka tömege. A sűrűsége pedig:
ρ = m/V = 2590 kg / 2 m³ = 1295 kg/m³
0