Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
529
Számítsd ki a rombusznak a táblázatból hiányzó adatait. a=4.8cm, e=?, f=7cm, T=?, K=?, m=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kerületet úgy tudjuk kiszámolni, hogy összeadjuk az oldalakat. Tehát `4a`, ebben az esetben `4*4.8=19.2` `cm`.

A terület kiszámításához az e átlót kell kiszámolnunk. A rombuszt négy darab derékszögű háromszögre tudjuk felbontani. Az egyik befogó az `f/2`, a másik az `e/2`, az átfogó pedig az a oldal. Ebből tudujuk az a oldalt-`4.8` `cm`, az `f/2` pedig `7` `cm`. Pitagorasz tétel segítségével ki tudjuk számolni az `e/2`-t. Ebben az esetben `(f/2)^2+(e/2)^2=a^2`.
`3.5^2+(e/2)^2=4.8^2` Ha ezt kiszámoljuk, akkor az `e/2≈3.28` `cm`. Az `e` pedig `(e/2)*2`, azaz `3.28*2=6.56` `cm`.

Innen ki tudjuk számolni a területet, ami `(e*f)/2`, azaz `6.56*7=45.92` `cm^2`

A területet úgy is ki lehet számolni, hogy a*m, innen meglesz a magasság is. Azaz `45.92=4.8*m`, `m=(45.92)/(4
8)=9.5dot(6)` `cm`

És ezzel meg is van oldva a feladat.
Módosítva: 2 éve
0