Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Képződéshő

Főoldal » Középiskola » Kémia
802
Sziasztok! Ez a két feladat megoldásában kellene segítség.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
5)
A képződéshő meghatározásához az alábbiakat kell tudni:
- a reakcióhő (delta(r)H) számítása: termékek képződéshőjének összege - kiindulási anyagok képződéshőjének összege
(ez esetben: [víz képződéshője + elemi kén képződéshője] - [kénhidrogén képződéshője + oxigén képződéshője]
- az elemek képződéshője mindig nulla (itt: oxigén, kén)
ezek alapján:
[-286 kj/mol + 0] - [H2S képz. hője + nulla] -> -286 - x = -265 (reakcióhő)
ebből x= - 21 kJ/mol

6)
25 g naftalin -> ki kell számolni hogy ez hány molnak felel meg. A naftalin moláris tömege: 128,2 g/mol
n=m/M -> n= 25 g / 128,2 g/mol = 0,195 mol naftalin reagál
0,195 mol naftalin reakciójából 973 kJ hő szabadul fel, akkor 1 mol naftalin esetén 4989,7 kJ hő szabadul fel (973/0,195), ha FELSZABADUL, azt jelenti, hogy negatív előjelű a reakcióhő -> -4989,7 kJ/mol
Innentől az előző feladat mintájára megoldható a feladat: CO2 és víz képződéshőjének összegéből kivonod a naftalin képződéshőjét (ez lesz az ismeretlen az egyenletben), és ez egyenlő a reakcióhővel (-4989,7)
Az egyenletet rendezd, és a sztöchiometriai együtthatókkal szorozd be a képződéshőket
Ha elakadtál, nyugodtál írj üzenetet! :)
2