Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Negatív

Főoldal » Általános iskola » Matematika
673
Sziasztok!Bár 4-es lett a matek dogàm,de sajnos a negatív szâmok összeadás,kivonása nem megy.Eltudná nekem valaki magyarázni,hogy hogy kellett volna megoldások?Nagyon köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia! Vagy az abszolút érték se ment itt, vagy csak figyelmetlen voltál ahol elrontottad.
Az abszolút érték a 0-tól való távolságot jelöli, tehát azt a számot írod le ami benne van, csak előjel nélkül, minden ami abban szerepel az + lesz.
Pl:
|-2|=2
|+2|=2
Akármi is van, abból plusz lesz.

A plusz-minusz-ra pedig szabályok vannak, amiket meg kell jegyezni:
Lehet ezeket külön is megjegyezni:
+ + = +
+ - = -
- + = -
- - = +
De a legegyszerűbb szerintem, ha ugyan olyanok vannak akkor +, ha különbözők akkor -. Ettől függetlenül ha más módon neked könnyebb megjegyezni, akkor az is tökéletes. Például nekem a - - sokáig úgy állt össze, hogy a két mínusz jelből az egyik elfordul, és akkor a két egymásra merőleges "csíkból" alakul ki a plusz jel.

A feladatokat egyszerűbb kisebb lépésekben végiggondolni, mert akkor nem fogsz átsiklani annyi minden felett.

|-6|-(-8)=+6+8=+14
|-6| ugye itt mindenből + lesz, tehát +6
-(-8) két mínusz van, mikor kettő ugyan olyan, akkor + lesz, tehát +8

(-10)-(+5)=-10-5=-15
-10 előtt nincs semmi, és nincs isnkét "vonal" között, így marad -10
-(+5) ismét - + , mivel kettő különböző a - lesz -5

(-10)-(+5)+|-2|+(-6)=-10-5+2-6=-19
-10 ugyan úgy nincs semmi, így marad a -10
-(+5) - és +, tehát - lesz -5
+|-2| először nézzük az abszolút értéket: |-2| mivel minden plusz lesz, így ez is +2, ha ezt visszatesszük az előzőbe: +(+2), akkor a két + jel miatt, mivel ugyan az, +2 lesz
+(-6) ismét + és -, így megint a - marad meg -6

Az első kettő ugyan jó lett, de nem vagyok benne biztos hogy tudatosan, mert ahogy nézem mindenhova a zárójelben lévőt írtad, szóval leírom azt is:

(-2)+(-4)=-2-4=-6
(-2) mivel nincs előtte semmi marad a -2
+(-4) + és -, tehát - lesz -r

(+5)-|-3|=+5-3=2
(+5) marad ugyan az, mert nincs előtte más +5
-|-3| először az abszolút érték: |-3| ebből ugye mindig pozitív lesz +3, azt pedig betéve az előzőbe: -(+3) már - és + van, tehát - lesz -3

Remélem sikerült érthetően leírni, de ha nem, akkor kérdezz nyugodtan!
3